marți, 17 august 2010

M - de la sistem medical

Sunt deja satula de articolele despre sistemul medical romanesc, care umplu presa nationala. Radeam cand vedeam ca Base' se opereaza in strainatate, dar constientizez ca "fitzoasa" de mine apeleaza la serviciile medicale din Bucuresti, Cluj sau Mures, desi nu locuiesc in niciunul dintre aceste orase. Si totusi nu sunt atat de figuranta, ci tin la sanatatea mea ceva mai mult decat sa le permit macelarilor de doctori sa taie in carne vie, fara sa stie macar ce taie.
Imi aduc si acum aminte de figura disperata a unei prietene pe care a abandonat-o salvarea pe o banca din curtea unui spital impreuna cu mama ei, pacienta bolnava care nu se putea tine pe picioare.
Nu am uitat cum, pe picioarele mele, m-am plimbat intre sectiile de Urgenta a 3 spitale si doar dupa foarte multe insistente am fost pusa la un ecograf. Cand toata lumea imi explica ca eu pierd sarcina, dar eu eram sigura ca nu pot fi insarcinata. Nu pot uita nici ca am fost suspecta de Sifilis, da Sifilis!!! - din cauza unui cretin de doctor care oricum trimitea pe toata lumea la analize pentru BTS.
Am locuit 2 ani langa maternitatea Giulesti unde zilnic vedeam aproximativ 50 de femei (de etnie rroma) tratate ca "vacile" care veneau sa faca avort ... si nu vreau sa-mi mai amintesc de persoanele dragi pe care le-am pierdut din cauza lipsei de interes, profesionalism, dotari ale sistemului medical romanesc.
Cand sistemul medical public da gres, te bazezi macar pe cel privat si scoti bani din buzunar cu speranta ca specialistul te va face bine pe bani ... cel mai tare dermatolog din Romania evalueaza pacientii dupa cate sute/mii de euro costa interventiile pe care le vor face.
Oricum, cel mai mult ma intriga cand nu pot pune un diagnostic clar si decid sa intervina chirurgical, sa curete si apoi vor vedea rezultatele biopsiei ce spun: "Nu stim exact ce a fost, dar nu e nimic grav. Daca ar fi fost grav, ne-am fi dat seama". Acest raspuns NU e o gluma! E raspunsul unui doctor specialist!
Inchei cu speranta ca viitoarele generatii de doctori vor schimba sistemul. Acestea au schimbat, de fapt, si stilul de promovare a examenelor imposibile de la medicina, sustinuti de fel de fel de gadgeturi si dispozitive moderne. Ma intreb: cand vor fi in operatii complexe vor avea un prieten acasa care sa le dicteze din carti ce trebuie sa faca?
Radeam de un prieten austriac cand il intrebam mereu: ce iti doresti de la viata? El raspunde mereu: Sanatate!!! doar atat Sanatate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu