miercuri, 1 februarie 2012

Sus sau Afara!

Ma gandeam in seara aceasta cat de dure, inflexibile si de foarte multe ori greoaie si ineficiente pot fi multinationalele. Au un sistem foarte dur, clar, precis, targete bine conturate, traininguri specializate, scumpe si tot ce vrei, dar un sistem foarte slab de a motiva oamenii sa faca mai multa treaba decat in casuta lor. Chiar din contra, cine iese din casuta risca sa incaseze o lovitura fatala. Dar tu, ca simplu angajat, cine esti tu ca sa te bage in seama o multinationala? Ce crezi ca daca pleci multinationala va da faliment? Nici macar firma de la colt nu va da neaparat faliment daca tu nu mai esti angajatul ei... asa ca ma intreb care mai e recunostinta si respectul angajatorului fata de angajat in vremuri de criza?
De vre-o 3 ani imi amintesc periodic de expresia "Up or Out", care chiar si pe mine ma ghideaza destul de des in luarea decizilor. Aceasta expresie vrea sa spuna ca ori esti mai mult decat bun si iti mentii calitatile la nivel cat mai inalt, ori poti pleca oricand la plimbare.
In seara asta am citit fugitiv mesajul unei tinere catre colegii ei din multinationala si mi-am amintit de expresia de mai sus. Draga de ea, era un angajat ok, care isi facea traba, singurul ei defect era ca trebuia sa faca naveta zilnic Sibiu - Medias. Atentie, NU invers! Dupa mai bine de 1 an in care a pierdut minim 4 h /zi cu naveta, apare intrebarea de ce nu excela in rezultate si era doar un angajat ok. Voi va dati seama ce inseamna sa faci naveta pe -21 grade sau vara pe +40?
Aici, eu consider ca e vina ei ca a acceptat acest job pentru o perioada atat de lunga de timp. Eu vad asta ca si cum s-a pedepsit singura sa stea la colt, in genunchi in aceasta perioada. O felicit pentru rabdare, desi nu inteleg de ce a facut acest act de caritate.
Draga de ea a mai dat si un mail catre colegii ei "uniti" si care se iubesc intre ei ca fratii (de multinationala) si desi se putea pozitiona foarte frumos si elegant fata de situatie - a gafat-o din nou. Nu a reusit sa trezeasca in sufletele colegilor sai nimic mai mult decat compasiunesi mila, doar si ei sunt educati tot dupa expresia "Up or Out". Mi-e si mie mila de ea fiindca a mai iesit si sifonata ca imagine din aceasta poveste desi ea s-a sacrificat mult pt acest job. Problema e totusi a ei ca a acceptat sa faca asta, compania i-a oferit doar sansa sa aiba un anumit job si nu i-a cerut nimic mai mult. Partea de management al timpului depinde in totalitate de noi si nimeni nu ne cere sa ne "sacrificam" pt nimeni si nimic.

Deciziile si viitorul ve apartin!

Un comentariu:

  1. Normal ca multifunctionala unde lucreaza fatuca i-a intors spatele. Exista si un motto "nimeni nu e de neinlocuit" si banuiesc ca exista si in Medias fete care pot sa-i ia lejer locul.
    Trist e ca nu si-a gasit un job in Sibiu si ea s-a complacut in situatia asta.

    RăspundețiȘtergere