miercuri, 6 aprilie 2011

De la Business Woman la Mama cu norma intreaga

Se pare ca in viata fiecarei femei apare un moment cand se sterge trecutul, prezentul si viitorul, iar singurul lucru care mai conteaza e viata pe care urmeaza sa o dai. Societatea din zilele noastre chiar nu te pregateste sa astepti o asemenea veste cu bratele deschise, chiar din potriva. Reactiile cele mai dese ale femeilor sunt sa renunte la copil pentru ca se ingrasa, isi strica fizicul, isi pierd cariera, copii sunt galagiosi si consumatori mari de timp si resurse financiare, iar lista textelor si pretextelor se poate prelungi mult.
Intr-adevar nu e placut sa dispari de pe piata muncii in nici un moment al carierei tale, iar lumea nu sta in loc fiindca tu vei avea un copil. Cu atat e mai neplacuta situatia cu cat esti mai aproape de varful piramidei, iar venirea acestei mamarute in viata ta iti poate ruina multe vise profesionale, chiar financiare.
Totusi de ce se merita sa faci marele pas si sa decizi ca e momentul ca bebele tau sa apara pe lume? Fiecare familie are motivele ei, mai jos am enumerat si eu cateva avantaje:
1. intreaga mea viata nu am dormit atat de mult si cu o pofta atat de mare. Ai mai auzit vreodata sa iti fie pofta de somn?!?
2. situatia kilogramelor in plus nu e atat de tragica. O alimentatie diversificata, sanatoasa in proportii normale asigura mamei o crestere in greutate normala. Eu am pus 10 kg, doar burtica a crescut, desi organismul meu e predispus la ingrasare. Nu am cazut prada poftelor nebune, am mancat ciocolata, dulciuri si inghetata de fiecare data cand am simtit nevoia, dar 1 singura bucata, nu 1 kg.
3. daca nu adori sa te victimizezi si incerci sa faci permanent toate activitatile pe care le faceai si pana acum, dar intr-un ritm mai slow si cu mai multa atentie, nu vei avea timp sa te plictisesti, sa devi depresiva, crizata, etc.
4. oglinzile trebuie scoase din casa cat esti gravida! La mine a functionat perfect! iti lasa timp sa te acomodezi cu noile dimensiuni, iar creierul tau te tine minte mult mai slaba. Socul e destul de mare in fiecare saptamana cand te revezi in oglinzile prietenilor, dar e rapid aplanat de cei din jur si nu vei apuca sa examinezi in detaliu fiecare gram de grasime unde s-a depus.
5. "e momentul in care corpul tau se regenereaza" asa zic specialistii. Asta se intampla in cazul in care corpul tau nu se deregleaza. Regenerarea e normala datorita atentiei sporite la alimentatie, odihna, vitamine, adio alcool&tigari si nu e cauzata de sarcina ci de noul stil de viata. Totusi ce se intampla cand un doctor de duzina iti prescrie vitamine pentru gravide, iar tu NU constientizezi ca de la acestea pui in medie 1kg/sapt. Sunt si asemenea mame, care la 16 sapt au 60-80kg, o burta de "gravida" bine conturata. Dragele mele, la mine pana la 20 de saptamani abdomenul a fost plat si asa e normal sa fie. Burtica voastra bine conturata e de grasime, bebe e mult prea mic. Va recomand sa treceti pe vitamine naturale in detrimentul celor speciale din farmacii, exagerat de sintetice, care va pot deforma pe viata.
6. nimic nu se compara cu a face un copil in un organism puternic si sanatos. Discomfortul fizic e aproape inexistent, lafel cum greturile si starile de rau e posibil chiar sa nu apara. Sportul ajuta mult la mentinerea tonusului.
7. tristetea maxima e ca nu mai poti conduce. Bucuria imensa e ca natura te obliga sa mergi pe jos cat mai mult si sa gafai ca trenul ;)))
8. Pana si persoanele solitare traiesc cu bucurie sentimentul ca e tot timpul cineva cu ele. Conexiunea care o stabilesti in 9 luni cu copilul tau e unica. Cand vezi cum reactioneaza in burta la vocea tatalui sau stie cand mana lui grea il mangaie. Sau cum da din picioare in acelasi ritm in care mami tasteaza ;) Sunt unele femei care nu disting miscarile, pozitia sau loviturile copilului. Eu ii simt si manuta unde e si cum ma mangaie pe placenta.
Cei care nu au copii, in special barbatii, nu prea au sanse sa inteleaga randurile de mai sus. Merg la o scoala de mamici si ma minunez prin ce revelatii si descoperiri trec taticii dupa cursuri intense de informare. E fantastic ca exista asa ceva! Ar fi ideal sa adoptam si legile din tarile nordice prin care parintii cu drepturi egale, au sansa fiecare sa stea acasa cate 1 an cu bebele. E fantastica conexiunea ce se stabileste intre copil si tata in acel an.

PS: regret sa vad atat de des in jurul meu comportamentul romanilor (popor sarac) care prefera sa plece de langa copil pentru putin maruntis. Mai avem multe de invatat...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu