joi, 10 iunie 2010

"La rascruce de vanturi..."

Citeam azi blogul Florianei Jucan si am regasit un post mai vechi... Mi l-a trimis o prietena buna, intr-un moment cand uitam sa mai traiesc si imi placea la nebunie sa stau blocata la "rascruce de vanturi". De atunci, de fiecare data cand societatea ma face sa ma abat din calea mea si sa uit de mine, ma opresc 5 minute, recitesc randurile de mai jos si umplu o coala alba despre cine sunt eu si ce vreau ... Daca stai drept, sa nu-ti pese ca altii te picteaza stramb...

Iar randurile de mai jos sunt publicate pentru mine, sa pot avea acces facil la ele de fiecare data cand simt nevoia sa le citesc, la orice ora, din orice colt al lumii...

"Trăieşte fiecare zi ca şi când ar fi o viaţă. Nu ştii niciodată când mori pentru că dacă naşterea poate fi programată, moartea niciodată. Nici măcar atunci când te sinucizi. (Cunosc sinucigaşi salvaţi de Dumnezeu!)

Iubeşte pe cineva care nu poate fi al tău. Într-o zi va fi. Atunci vei înceta tu să mai iubeşti.

Aşteaptă-te ca prietenii cei mai apropiaţi să te dezamăgească. În ziua în care se va-ntâmpla, nu vei fi luat prin surprindere, şi deci, nu vei fi dezamăgit.

Nu-ţi cumpăra o haină de blană decât după ce ai împlinit 40 de ani. Până atunci, te va îmbătrâni. Înlocuieşte-o cu un palton alb Max Mara. Eu n-am nici unul, dar îmi doresc.

Citeşte obligatoriu Jane Eyre, tulburătoare poveste de dragoste, „Toamna patriarhului", cartea despre care însuşi autorul ei spunea că îl va salva de la uitare, „Evanghelia după Isus Hristos" şi Memoriile doamnei Albright.

Nu citi cărţi care te-nvaţă cum să fii fericită în doi! Fericirea nu se citeşte şi nu se-nvaţă din cărţi.

Nu citi paginile despre sex din revistele pentru femei. Sexul este pentru cei care nu fac dragoste, iar dragostea este imperfectă pentru că este mereu spontană, mereu disperată, mereu înnebunită de durere şi de spaima că se va termina într-o zi.

Cumpără-ţi o pereche de mănuşi mov.

Nu-ţi face planuri pe termen lung. Seismele nu pot fi anticipate decât cu un minut înainte de a se produce.

Nu-ţi pierde respectul de sine, indiferent cât ar trebui să înduri pentru asta.

Fii impecabilă profesional. Până la urmă, aceasta este „cartea ta de vizită" în lume.

Nu te răzbuna. Sau mai bine fă-o! Când te va răzbuna viaţa, s-ar putea să fie prea târziu pentru tine.

Nu te teme să vrei mai mult. Dacă vrei puţin, nu vei primi nimic.

Du-te dimineaţa pe plajă, când nu e nimeni. Vei avea un sentiment profund de nemărginire, nu numai a mării, ci a ta însăţi.

Doreşte-ţi să te iubească un misogin. Asta da victorie!

Du-te la meci pe stadion. Bucură-te pentru victoria echipei tale, dar nu striga ca bărbaţii. Numai lor le stă bine.

Pune bani în genţi şi uită de ei. Cât de bucuroasă vei fi să-i găseşti, când nu te-aştepţi!

Ajută oamenii şi nu spune nimănui. Nici măcar lor.

Dacă vrei să intri în politică, intră într-un partid social-democrat. Săracii vor fi întotdeauna mai mulţi decât bogaţii.

Învaţă să deosebeşti picturile lui Van Gogh de cele ale lui Gaugain, chiar dacă cei doi au fost prieteni.

Măcar o dată-n viaţă pune flori pe mormântul lui Beethoven! Imaginează-ţi muzica şi lumea fără el... imposibil, nu?!

Zâmbeşte şi nu fi supărată când cineva îţi spune că eşti „curvă" (regret exprimarea!). Nimeni, în afară de tine, nu ştie câte nopţi dormi singură.

Când te vezi pentru prima dată cu viitorii socri, fii naturală, îmbracă-te cu gust. Nu în deux-pièces, de parcă te-ai duce deja la cununie, dar nici în blugi rupţi Dolce&Gabbana. Când te vezi cu prietenii lui, pune-ţi neapărat ceva „firmat" pe tine. Ei sunt superficiali şi se uită la etichete, adică la aparenţe.

Uită-te la cer printr-o lentilă pe care i-o poţi cere lui Patapievici, la una din întâlnirile lunare pe care le organizează revista „Idei în dialog".

Strânge bani şi du-te singură într-un week-end la Viena, sau la Paris, sau la Roma. Stai la un hotel de lux, altfel singurătatea e deprimantă.

Măcar o dată pe săptămână ia masa la Casa di David din două motive: mâncarea este de vis, iar la mesele alăturate îi poţi vedea live pe toţi cei pe care, în mod normal, îi vezi la televizor.

Scrie un jurnal şi când împliniţi un an de zile sau doi sau trei... de dragoste împreună, tipăreşte-l în doar două exemplare şi unul dăruieşte-l iubitului tău! Costă, dar efectul este unic.

Cumpără-ţi un costum cu croială masculină, pune-ţi o cămaşă albă şi-o cravată roşie. Fiecare bărbat îşi doreşte să aibă o femeie androgină.

Du-te singură la operă şi la teatru. Fă-ţi singură bucurii.

Stai mai mult timp cu mama ta. Plângi pentru că va muri într-o zi. Dacă deja ai pierdut-o, opreştete, acum, în secunda în care citeşti aceste rânduri, şi aleargă la prima biserică să-i aprinzi o lumânare. Tu nu-i dai decât o clipă de lumină, ea îţi luminează întreaga viaţă.

Fii puternică şi fragilă în acelaşi timp. Lasă-te rănită de oameni şi nu-i judeca. Durerile scot tot ce avem mai bun din noi.

Spune-i într-o zi bărbatului care te iubeşte cel mai mult: „Vreau să fii tatăl copilului meu. N-am nevoie de un tată pentru a plăti pensia alimentară, ci am nevoie de un tată care s-o iubească pe mamă. Nu cunosc pe altcineva care să mă iubească mai mult ca tine!".

Nu-ţi pierde timpul şi nu-ţi epuiza nervii cu un bărbat plin de bani, dar cu care nu poţi sta la telefon mai mult de 2 minute. Nu merită!

Fii independentă financiar, dar nu arăta asta ostentativ. Bărbaţii se sperie de o femeie care nu poate fi „cumpărată", măcar iluzoriu.

Păstrează-ţi feminitatea, indiferent cât de bărbat te simţi uneori.

Încearcă să afli secrete despre cei din jurul tău. Spune-le că ştii, dar nu le folosi împotriva lor. Toată viaţa se vor teme de tine.

Nu fă salturi ameţitoare în carieră, decât dacă n-ai rău de înălţime.

Plângi, fii disperată, dă-te cu capul de pereţi, dar asigură-te că nu te vede nimeni. Cei care te iubesc vor suferi să te vadă aşa, iar cei care te urăsc vor juisa de fericire.

Înfiază un copil, pe lângă cel pe care-l ai deja. E o viaţă salvată de la „moarte".

Urcă-te-n maşină la miezul nopţii, pune Nocturnele lui Chopin, sau Vara indiană a lui Joe Dassin, sau cântecele de dragoste ale Dianei Krall, ridică volumul şi plimbă-te într-o direcţie necunoscută.

Îmbracă-te în desuuri de la ID Sarrieri ca să te simţi cea mai senzuală femeie din lume.

Dăruieşte. Nimic pe lumea asta nu e mai frumos decât să-i vezi pe oameni încurcaţi din pricina cadourilor primite de la tine.

Fă surprize! Orice bărbat poate fi îngenuncheat dacă îi baţi la uşa camerei hotelului în care stă la Berna, în timp ce te credea la Bucureşti. Dar fii pregătită şi să-l găseşti cu o alta! Dacă e o prostituată, o va da afară şi se va simţi vinovat tot restul timpului pe care-l veţi mai sta împreună, dacă e cu o femeie pe care o iubeşte, Dumnezeu te-a ajutat să descoperi o minciună care îţi leza mândria fără să ştii.

Nu-ţi pierde nopţile prin baruri, nici măcar de dragul bărbatului tău. Lasă-l să se ducă singur! N-ai nici un interes să arăţi la 30 de ani, ca una de 40, ori nopţile pierdute prin baruri şi discoteci au doar acest rol.

Uită-te la filme de dragoste şi plângi la sfârşitul lor, dacă-ţi vine. Dacă vezi „Sylvia" sau „Toamna la New York" nici nu te poţi abţine.

Du-te singură într-o vacanţă. Bărbaţii vor încerca să te cucerească, iar femeile te vor invidia.

Nu te lăsa „agăţată" la semafor nici dacă în maşina de alături poate fi bărbatul vieţii tale. N-ai să-ţi aminteşti niciodată cu plăcere de acest început, va veni o zi în care te va jigni cu modul în care te-a cunoscut şi nu veţi putea povesti prietenilor sau părinţilor această întâmplare.

Bea uneori ceaiul la Cărtureşti.

Dacă-ţi poţi alege o maşină, atunci, alege Mercedes. E singura cu stea în frunte.

La chei trebuie să ai un breloc Salvatore Ferragamo. De scris, musai un pix Mont Blanc bărbătesc.

Îndrăgosteşte-te de un bărbat pe care-l vezi la televizor. Într-o zi îl vei vedea lângă tine. Crede-mă!

Crede în Dumnezeu! Vorbeşte-I! EL te ascultă. Cere-I! EL îţi va da.

Du-te la mănăstirea Ghighiu şi mergi în genunchi până la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Iubeşte, măcar o dată-n viaţă, un bărbat căsătorit. Suferinţa va fi letală, dar vei învăţa cum să fii o soţie perfectă şi vei simţi când soţul tău te va înşela. Nu-ţi mai spun că dacă eşti urâtă precum Camilla, o va părăsi pe soţia lui şi te va lua pe tine.

Machiază-te diafan. Te va-ntineri şi vei arăta ca o păpuşă.

Visează! Cu ochii deschişi sau închişi. Multe din dorinţele tale se vor realiza. Acestea sunt surprizele pe care viaţa ţi le face.

Condu în viteză. Sigur, riscul de accident e mare, dar senzaţia este unică.

Ia-ţi o secretară care să preia apelurile celor cu care nu vrei să vorbeşti.

Consolidează-ţi puterea din umbră. Este magnific să condiţionezi vieţile oamenilor şi ei să nu ştie cine a decis pentru ei. Dumnezeu nu se arată niciodată!

Dacă e să-ţi alegi un ceas, să fie musai Rolex Daytona, din aur alb. După 40 de ani, îţi iei Patek Philippe, din aur galben.

În fiecare an, de ziua ta, pleacă trei zile într-o ţară străină. Nu renunţa la acest obicei, pentru nimeni şi nimic.

Nu suferi mai mult de trei zile după despărţirea de un bărbat, indiferent cât ai stat lângă el sau ce planuri v-aţi făcut împreună.

Măcar o dată-n viaţă, trebuie să stai la Ritz-ul din Paris, la Plaza din New York sau la Excelsior-ul din Roma. Sunt altele şi mai scumpe, dar tu doreşte-ţi-le pe astea. Ai încredere în mine!

Alege măcar două zile pe săptămână în care să nu porţi bijuterii, în afara ceasului şi a cerceilor, mici, dar diamante.

Dăruieşte unui bărbat pe care-l iubeşti flori. Nicio femeie n-o face!

Spune-ţi întotdeauna că-i mai bine ca oamenii să se teamă de tine, decât să te iubească. Cei care te iubesc, o fac oricum, pentru că simt, nu pentru că vrei tu.

Dăruieşte week-end-urile familiei tale.

Măcar o dată-n viaţă, fă-te blondă. Îi vei surprinde pe cei care te vor crede proastă... pentru că tu, de fapt, eşti deşteaptă!

Iubeşte doi bărbaţi în acelaşi timp. Nu-i moral, dar inima ta va fi sfâşiată între stânga şi dreapta, iar când vei alege te vei simţi atât de liniştită. Sau poate nu! Totuşi, senzaţia merită.

Nu intra în competiţie cu alte femei. Vei ajunge să fii ca ele, nu ca tine.

Fereşte-te de bovarism, pentru a-ţi cultiva propria personalitate. Bărbaţii, chiar dacă se sperie, asta apreciază cel mai mult la o femeie.

Fii punctulă. E atât de rar!

Uită-te în oglindă şi nu te teme ca Borges!

Iubeşte-te! În final, numai tu îţi vei rămâne!"

Un comentariu:

  1. Ma bucur ca ai postat concluziile Florianei Jucan...atunci cand sunt "lovita" de oameni mereu le recitesc...ma ajuta sa merg mai departe. Te pup.

    RăspundețiȘtergere