luni, 9 august 2010

Lipsa de libertate, duce la lipsa de sinceritate...adica lipsa incredere

Revin la fotografia de mai jos, pe care o ador, inseamna: Incredere! Nascuta si educata in spiritul romanesc, mi se parea normala privarea de libertate si acceptarea unei autoritati in viata mea, lafel de normal mi se parea sa nu ma supun acelei autoritati decat oficial, iar in fond sa fac tot ce vreau eu, cand vreau eu, cum vreau eu.
Urasc sa aud cum oamenii spun doar ceea ce vrea interlocutorul lor sa auda, sa-i vad cat sunt de alunecosi oficial si cat sunt de barfitori ulterior... chiar nu a ramas nimic mai bun de facut?!
Inteleg lipsa de libertate a romanilor dovedita de istorie, dar se presupune ca de 20 ani de cand ne-am eliberat ar fi trebuit sa vedem ceva progrese. Ma uitam la un bun prieten, un om deosebit, cu foarte multe calitati (fizice si psihice), inalt, tanar, frumos, cu multi prieteni, cu un statut social excelent, cu o coada de femei la usa lui, dar care are o singura mare problema: Nu are incredere in femeia pe care o iubeste, desi cu ea vrea sa se casatoreasca.
La polul opus e o buna prietena, uratica (nu ne-am nascut toti perfecti), slabuta, dintr-o familie modesta, care a primit o educatie severa tipic romaneasca, dar care a avut marele noroc sa plece 1 an in State si 1 an in Olanda. Ea a reusit sa mute un barbat cu cariera din Olanda in Romania, pentru ea, in conditiile in care singurul lucru pe care l-a oferit era Ea.
Concluzia este simpla: ea a reusit sa se debaraseze si elibereze de principiile si rigorile societatii romanesti, a avut perioade de liberatate si oameni care sa o accepte asa cum e ea. Acum ea stie foarte bine cine e si ce vrea si e convinsa ca omul care ii sta alaturi e pentru ea, nu pentru a da bine la cinele in familie sau la iesirile publice.
Apoi El..., El a fost mereu un exemplu pozitiv pentru societate, iar cu o asemenea imagine creata, nu a riscat niciodata sa isi dezamageasca "fanii". Acest statut l-a impiedicat sa isi asculte instinctul, de fapt l-a transformat intr-un om perfect de calculat. Cel mai interesat devine dupa 4 beri, cand e o persoana total diferita, exagerat de libera si lipsita de inhibitii.
Iar lipsa de incredere in cei din jur, mascheaza, de fapt, lipsa de incredere in fortele proprii. Normal ca acela care stie cat calca gresit ("cu vorba, fapta sau gandul"), paralizeaza de frica cand iubita ta nu e aproape, sa o pazeasca.
Vreau sa inchei pozitiv acest post, prin a-l prezenta pe Luca. Eram proaspat treziti in mijlocul naturii, fara semnal la telefon ;) De foarte multi ani nu am mai dormit atat de bine, desi a fost la cort.

2 comentarii:

  1. Spunem ca avem incredere in celalalt si exista momente cand suspiciunea intervine in viata noastra si primim semnale ca asteptarile noastre ne-au fost inselate. Oare exista increderea totala? Daca uneori supraveghezi discret si verifici pe celalalt aceasta este o dovada de mai putina incredere sau de iubire? Unde este granita intre incredere si indiferenta?
    Exista o vorba care spune ca oameni actioneaza asa cum te astepti tu sa o faca. Realitatea si experienta mi-au demonstrat ca increderea acordata se castiga in timp si prin consecventa. La fel de bine ceea ce ai castigat intr-un timp indelungat poti sa pierzi definitiv intr-o clipa. La fel de mult depinde si contextul in care acorzi aceasta incredere. Am intalnit oameni care in mediul profesional folosesc increderea in ceilalti ca un instrument de motivare. Este adevarat ca acestia sunt putini si rari pentru ca frica domina in cele mai multe cazuri. Frica de a pierde locul de munca, frica de tradare, frica de a pierde controlul. In mediul personal am intalnit astfel de persoane si mai rar. Cu cat ne apropiem mai mult de intimitate cu atat increderea este acordata cu mai mare precautie. Aici teama este mai mare si invers proportionala cu gradul de incredere acordat. Timpul petrecut impreuna si intamplari care intervin in viata fiecaruia determina cresterea sau scaderea increderii in celalalt.
    Si totusi:Felul in care ne oglindim unii in altii este ceea ce transforma neincrederea in incredere.

    RăspundețiȘtergere
  2. se pare ca asa am fost construiti, diferiti femeile de barbati, asta nu inseamna ca daca nu ai incredere in cineva nu ai automat incredere in tine,
    iar mediul in care traim ne face sa fim neincrezatori tocmai pentru ca vedem in jurul nostru minciuna pemanent ... in rest traiasca instinctele si iubirile adevarate.... chiar daca 1/100..... poti fi TU... (inalt hmmm)

    RăspundețiȘtergere